Tips for en grønnere bil

Det har blitt stadig mer fokus på miljø de siste årene, og det er mye både produsenter og forbrukere kan gjøre for å redusere miljøbelastningen de står for. Dette gjelder ikke minst når det kommer til bilkjøring, og det er mange steg du kan ta for å gjøre bilen din så «grønn» eller miljøvennlig som mulig. Uansett hva slags bil du har kan du bidra til å beskytte miljøet ved å følge noen få enkle vedlikeholdstips. Mange av disse tipsene hjelper deg dessuten med å spare penger, så her er det en fortjeneste å hente både for miljøet og for lommeboken din.

Kjør smart

Ett av de enkleste og viktigste tiltakene for å redusere miljøbelastningen er å kjøre smart. Måten du kjører på har nemlig stor betydning for drivstofføkonomien, som igjen naturlig nok påvirker miljøet. Det enkleste tiltaket er å unngå mange stans og dessuten holde samme fart hele tiden. Hvis bilen din har en cruise control-funksjon bør du bruke denne, da drivstoffeffektiviteten øker når hastigheten er konstant. Du bør også unngå å kjøre over fartsgrensen, da høye hastigheter og hyppig akselerering og bremsing kan medføre inntil 33 % økt drivstofforbruk. Du bør dessuten unngå å bruke klimaanlegget i bilen med mindre dette er strengt nødvendig. Du kommer gjerne langt med å rulle ned vinduet. Sist men ikke minst gjelder det selvsagt å kjøre minst mulig. Kombiner alle ærend i én og samme tur, eller hvis mulig – ta beina fatt!

Kontroller dekktrykket

Feil dekktrykk kan øke drivstofforbruket med mer enn 3 %, og det er derfor svært viktig å kontrollere at du kjører med riktig trykk i dekkene. Dekk som har for lite luft gir høyere rullemotstand, og motoren må dermed jobbe hardere for at bilen skal bevege seg. Riktig lufttrykk er dessuten helt nødvendig for å sikre stabilitet og optimale kjøreegenskaper, samt lavest mulig bremselengde. Som en tommelfingerregel bør dekktrykket kontrolleres minst én gang i måneden. Hvis du er usikker på hva som er det optimale lufttrykket for dine dekk, kan du sjekke bilens brukerhåndbok. Vær oppmerksom på at økt last i bilen gir andre krav til lufttrykk. Du bør uansett vurdere å kaste ut unødvendig ting fra bilen din, da den ekstra vekten medfører økt drivstofforbruk.

Utfør jevnlig vedlikehold

Ved å sørge for riktig vedlikehold av bilen din kan du i stor grad forbedre drivstoffeffektiviteten og dermed redusere utslipp. Ved å sørge for at motoren yter optimalt vil du både kunne bruke mindre drivstoff, forurense mindre og forhindre bilproblemer i fremtiden. Kontroller for eksempel tennpluggene, og sørg for å erstatte drivstoff- og luftfiltre når dette er nødvendig. Slitte tennplugger kan føre til at motoren mister kraft eller feiltennes, og dermed at den bruker unødvendig mye drivstoff.

Sørg for at eksossystemet fungerer

Eksossystemet kontrollerer bilens utslipp og eksos ved hjelp av en rekke sensorer, datastyrte motorkontroller og eksoskomponenter. Eksossystemet reduserer mange skadelige gasser, som karbonmonoksid (CO), uforbrente hydrokarboner (HC) og nitrogenoksid (NOX). Det forhindrer dessuten at skadelig bensindamp lekker ut fra drivstofftanken, og sørger for å holde motoren ren. Hvis oksygensensoren i systemet ikke fungerer som den skal, kan drivstofforbruket øke med inntil 40 %. Sørg derfor for at eksossystemet fungerer som det skal, både for lommeboken og miljøets skyld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen