For bedrifter: hvordan markedsføre økovennlige produkter

Mange forbrukere har forstått at det å støtte bærekraftige bedrifter er det eneste riktige å gjøre. Andelen som kjøper mijøvennlige produkter har økt betraktelig over de siste årene. En amerikansk studie publisert hos Surveymonkey viser nettopp dette. Blant annet kommer det frem at:

1) 5 % av alle spurte sa at de vil kjøpe en hybrid- eller el-bil ved neste bilkjøp.
2) 1 av 3 forbrukere foretrekker å kjøpe miljøvennlige produkter

Det å selge varer som ikke påvirker miljøet negativt er i vinden. Spørsmålet er: hvordan kan man markedsføre økovennlige produkter på best mulig måte?

Case: salg av bambus-solbriller

Solbriller laget i bambus er et mye bedre alternativ enn plast. Når vi vet at kun 15 % av alle plastmaterialer blir resirkulert (globale tall) og solbriller er noe «alle» har, så er det klart at dette er et miljøproblem. Selv ble jeg inkludert i et prosjekt for å lede markedsføringen av noen nye solbriller laget i bambus som skulle lanseres globalt under eie av en av verdens ledende nettbutikker innenfor briller, solbriller og kontaktlinser.

Denne artikkelen er bygget på erfaringer jeg gjorde under den prosessen.

«Det kommer til å koste mer, men….»

La oss bare slå det fast først som sist: økovennlige produkter er veldig ofte dyrere å produsere. Plastikk er billigere enn bambus. Frittgående høns er dyrere å oppdrette. Og mat uten kjemikalier koster veldig mye for produsenten å fremstille.

Så hele grunnlaget i markedsføringskampanjen din er å kommunisere en rekke argumenter til forbrukeren som skal veie opp for den kostnadsøkningen han eller hun vill oppleve ved å velge ditt økovennlige produkt. Argumentene skal ikke bare være svada som spiller på folks følelser. De skal være ordentlige fakta som får forbrukeren til å forstå at valget han/hun gjør vil spille en rolle i «det større bildet».

La oss holde oss til eksempelet jeg begynte med tidligere. Vi fant følgende fakta:

1) Rundt 99 % av alle solbriller solgt i Europa og USA inneholdt plastikk.
2) I fjor ble det solgt rundt 5,8 millioner solbriller i USA.
3) Kun en liten prosentandel av alle plastikkprodukter blir resirkulert.
4) Bambus er nedbrytbart og et mye bedre alternativ for miljøet.

Disse skal alle være en helt sentral del av markedsføringen.

Prøv å tilknytte en ideell organisasjon

Dette er et markedsførignstriks som for alvor har tatt av i USA, men som vi i skrivende stund ikke har sett alt for mye av i Norge. Konseptet går ut på at bedrifter med kommersielle hensikter tar kontakt med ideelle organisasjoner. Forslaget går ut på følgende struktur:

1) For hvert salg av produkt X, vil en liten prosentandel (typisk 5 %) gå direkte til organisasjonen.
2) I bytte mot det, kan bedriften bruke logo og navn til organisasjonen i sin markedsføring.
3) Målet er at kunden skal føle at de gjør en god gjerning når de kjøper det miljøvennlige produktet. I bunn og grunn håper bedriften at det øker konverteringsraten, og dermed også inntjeningen.

Det finnes mange ideelle organisasjoner både internasjonalt og nasjonalt du kan kontakte. Et godt tips er å kontakte noen som er relevante for ditt produkt. Hvis du selger bambus-solbriller, så er nok Redd Regnskogen en bedre organisasjon enn Røde Kors.

Hold deg unna «Greenwashing»

«Greenwashing» er et amerikansk konsept som omhandler visse type bedrifter som utgir seg for å være økovennlige uten å egentlig være det. Greenwashing brukt som et markedsføringstriks for å tiltrekke seg kunder som tror at de støtter en grønn bedrift. Hvis man får et rykte som en sleip bedrift, så skal det veldig mye til for å rette opp det inntrykket.

Et godt eksempel er Nabisco som produserer den velkjente Oreo-kjeksen. De gikk stolt ut med en pressemelding om at de har inngått samarbeid med lokale bønder i fattige land for å sikre støtte til lokalsamfunn som trenger det mest. Problemet var at «alle» miljøinteresserte gikk ut på sosiale medier og påpekte at de bruker en uhorvelig stor mengde palmeolje i produktene sine. Med andre ord: det gikk ikke akkurat som de hadde planlagt.

Konklusjon

Hvis du skal i gang med å selge et miljøvennlig produkt skal du være tydelig på at det ikke er som all annen markedsføring. Det er likt i form av at du skal friste folk til å kjøpe. Men det er ulikt i form av at du blir nødt til å spille på helt andre argumenter enn pris for å få salget igjennom. Hvis du selger et økovennlig, høykvalitetsprodukt og holder deg til retningslinjene i denne artikkelen, så skal det mest sannsynlig gå veldig bra.

Og hvordan det gikk med solbrillene i bambus? Joda, der gikk salget veldig bra. Vi ble tilknyttet en stor, britisk organisasjon som planter trær rundt i hele verden og har sett solide salgstall helt siden vi startet.

Nyheter om mijø og innovasjon på engelsk

Artikkelforfatteren er direkte involvert i en nettside om miljø og klima hvor artiklene blir skrevet på engelsk. Linken heter Sustainabilitymattersdaily.com og publiserer jevnlig nyheter og artikler om nevnte emner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen