Lev økologisk til en fornuftig pris

egen-matGuide med gode råd til, hvordan man kan leve økologisk til en fornuftig pris, samt en rekke konkrete eksempler på at man får mer for pengene ved å velge økologi i kosten sin.

Bruk sesongens råvarer

Det er mange fordeler ved å kjøpe grønnsakene og fruktene som er i sesong. Ikke bare er de billigere, de er også friskere og har den beste smaken og en naturlig høy næringsverdi. Samtidig får man en større variasjon på tallerkenene, fordi man unngår å forfalle til å bruke de samme grønnsakene hele året.

Få styr på basislageret

Opparbeid et basislager av økologiske råvarer som mel, kornprodukter, havregryn, ris, pasta – og poteter, rotfrukter og melkeprodukter. Man kan etter hvert finne et stort utvalg av økologiske varer som melk, poteter og havregryn i alle butikker, og de fleste billigbutikkene og supermarkeder har et ganske stort utvalg av økologiske basisvarer til priser, hvor alle kan være med.

Spis mindre kjøtt

Kjøtt er en av de økologiske varene, hvor prisforskjellen i forhold til de ikke-økologiske produktene er stor. Så skjær ned på kjøttforbruket. Tenk mindre, men bedre kjøtt. Det er sunt for både jorden og mennesket. Vegetariske dager kan jevne ut den merprisen du betaler for de økologiske varene. Splitt eventuelt hverdagene i kjøtt, fisker og vegetarianerdager, for eksempel to med kjøtt, en med fisker og to med vegetariske retter.

Bak din eget brød

Det smaker ofte bedre, og du kan spare mange penger. Finn inspirasjon i oppskrifter på nettet – f.eks. her: http kan lett lage brød, som du ikke en gang trenger å ha fingrene i. Lag en langtidshevet deig, som kan røres sammen om kvelden og bakes om morgenen.

Planlegg og unngå matsøppel

Mange har intensjoner om å planlegge ukens måltider, men gjør det bare i perioder. Det høres kjedelig ut, men hvis man kommer inn i en god rytme så får man faktisk mer tid til det som er artig – og det sparer en del impuls innkjøp. Sett for eksempel tid av hver søndag til å researche. Sjekk sesongvarer og tilbud i de butikkene du handler i. Ved å planlegge uken får du også bedre overblikk over hvilke råvarer, det kan gå igjen i flere retter, og du unngår å kaste ut mat.

Lag så mye som mulig fra bunnen

Det er billigere og du bestemmer selv smaken. Du finner drøssevis av deilige oppskrifter her og på lignenede oppskriftsider som her (men den er på engelsk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen