Hva er de miljømessige aspektene ved ledlys? (Produksjon, resirkulering etc)

Et av de største argumentene for at man skal skifte ut glødepærene sine med alternative lyskilder som for eksempel LEDlys er fordi de er mindre energikrevende og følgelig bruker betraktelig mindre strøm, som igjen har visse miljømessige fordeler. Kraftproduksjonen reduseres, det blir mindre belastning på eksisterende lysnett, og flere kan tilkobles uten at det blir nødvendig å øke kapasiteten på infrastrukturen tilsvarende.

ledlys

Rent produksjonsmessig kan man vel anta, at det er noe mer belastende å bygge en LED-lyspære, i og med en LED-lyspære ikke bare inneholder selve det lysgivende elementet, men også en del elektronikk for å styre denne på en hensiktsmessig måte, mens en ordinær glødepære stort sett består av en metallsokket, glødetråd og glass, noe som er både billig, og fortrinnsvis enkelt å både anskaffe og bearbeide. Etter bruk kan en glødepære på samme måte enkelt resirkuleres, og skulle den gå i stykker, kan man selv kildesortere restene. Glass skal i glass, og metallet i metall. Enkelt og greit. En LED-lyspære derimot, skal innleveres som elektroavfall, og alle som forhandler denne type elektronikk er pliktig til å motta de utrangerte pærene, selv om de kanskje ikke selv fører dem, eller du har kjøpt den der.

Dog har man ingen garantier for at ikke mottaker da selv bare kaster den i søplebøtte istedenfor å levere den inn, så det beste er å forsikre seg om at den man leverer dem inn til har et forsvarlig system rundt mottaket og videresendelse av produktene.

Moderne sparepærer og halogenpærer derimot, skal uten unntak innleveres som spesialavfall, og dette bør man faktisk gjøre på et offentlig godkjent mottak for å være helt sikker på at de håndteres korrekt. De største elektroforhandlerne kan dette i dag, og flere steder finnes det egne mottak for dette i form av oppsatte kontainere, eller man kan levere dem direkte på en gjenbrukstasjon av eget ønske. Det er gratis å innlevere slike steder.

1 hendelser på “Hva er de miljømessige aspektene ved ledlys? (Produksjon, resirkulering etc)”

  1. Per Anders Nordby

    Men HVORDAN og HVOR resikuleres dette engangsavfall? hva med restproduktene?

    Ddet er vist nok av skrekkingytende eksepler på elektronikavfall fra Afrika.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen