Hvorfor er økologisk mat dyrere?

dyr-matØkologiske varer er dyrere fordi økologisk produksjon er dyrere end ikke-økologisk. Her er det det noen av årsakene til at det forholder seg slik, samt noen fakta om det du får for pengene.

  • Med økologisk mat er du sikker på at det ikke er sprøytegifter i matvarene dine. Når bonden dyrker markene sine uten å bruke sprøytegift, er det bruk for mer arbeidskraft til å fjerne ugress. Det gjør den økologiske produksjonen dyrere. I Norge ble det i 2010 funnet rester av sprøytegift i 55 prosent av ikke-økologisk frukt og grønt.
  • Du slipper matsminke ved å velge økologi. I ikke-økologiske matvarer må industrien bruke 370 forskjellige tilsetningsstoffer: Fargestoffer, konserveringsmidler, emulgatorer osv. I økologiske matvarer må det bare brukes 49 tilsetningsstoffer. Når man ikke må bruke en masse tilsetningsstoffer krever det en bedre råvarekvalitet og mer håndverk. Økologisk mat skal være av en bedre kvalitet, da den ikke kan fikses, pumpes og sminkes med en masse enummer.
  • Økologi er bedre dyrevelferd for pengene. Når man ikke presser dyr og planter til å vokse, men gir dem mulighet for å leve naturlig, koster det mer. En økologisk kylling vokser i et naturlig tempo og den lever dobbelt så lenge som en ikke-økologisk kylling. Det koster mer i form av fôr og plass. Økologiske husdyr skal også ha adgang til utearealer, de har bedre plass i stallen og de skal ha grovfôr, som er naturlig føde og godt for velbefinnende deres.
  • Ved å kjøpe økologisk bidrar du til at vi også i fremtiden kan drikke rent vann fra kranen. I 2010 ble det funnet rester av det ikke-økologiske landbrukets sprøytegifter i 25 prosent av de boringene som norske vannverk får vann fra. Økologisk landbruk gir ingen risiko for forurensning av drikkevannet.
  • Økologi er mer natur for pengene. I gjennomsnitt er det 30 prosent flere ville fugler, harer og andre dyre- og plantearter på og rundt om økologisk dyrket arealer, enn det er, når landbruket ikke er økologisk. Mange norske  dyre- og plantearter er truet eller i tilbakegang fordi deres naturlige levesteder forsvinner. Det gjelder blant annet hare og rapphøns.
  • Økologiske dyr får lov å utfolde deres naturlige adferd under åpen himmel og har bedre plass når de er i inne. Det gir sunnere dyr og et langt mindre medisinbruk. Herunder penicillin, som kan gi problemer for menneskers helse i form av multiresistente bakterier.
  • Å kjøpe økologisk mat er en investering i fremtiden. Du er med på å sikre at barna dine kan drikke rent vann fra hanen at de kan bli behandlet med penicillin, hvis de blir syke at de kan spise fisk fra et rent vannmiljø, og at de unngår potensielt skadelige og hormonforstyrrende stoffer i hverdagen deres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen