Fakta om økologisk mat

barn-okologisk-matHva er egentlig økologisk mat, og er det virkelig så store forskjeller mellom det og vanlig mat som «alle» skal ha det til? Mange lurer for eksempel på om det smaker bedre, og hvorfor det er så ille med sprøytemidler i de vanlige råvarene som selges i butikken. Og hva med sunnheten – er egentlig økologisk mat sunnere? Les videre for å finne fakta om økologisk mat.

Er økologisk mat sunt?

Det korte svaret er ja. Først og fremst må det nevnes at det er vanskelig å forske på noen forbedret helseeffekt når det kommer til økologisk mat, men det finnes tydelige bevis for at denne typen mat inneholder mer sunne stoffer, og mindre av de usunne. Forskere har i flere år studert forskjellen på vanlig og økologisk mat, og kommet frem til at det finnes langt flere vitaminer i økologisk mat. Samtidig er andelen mineraler og antioksidanter høyere, og det finnes naturligvis ikke gifter eller metaller i denne typen mat. Med andre ord er det å velge økologisk mat det eneste riktig dersom du er opptatt av sunnhet i kostholdet.

Økologisk mat smaker bedre

Akkurat hvordan mat smaker, er en smakssak, og det er vanskelig å påstå at alle kommer til å synes at økologisk mat smaker bedre enn vanlig mat. Men det er dokumentert at mat som har blitt dyrket på en økologisk måte, har sterkere og mer naturlige smaker enn de som ikke er det. Samtidig er det gjort undersøkelser som bekrefter at flertallet synes økologisk mat smaker bedre enn vanlig mat. Blant annet i Storbritannia viste det seg at hele to tredjedeler av de spurte mente at den økologiske maten smakte bedre enn den som var dyrket på «moderne måte».

Hva er sprøytemidler?

Når man leser om økologisk mat, så trekkes det ofte frem at disse ikke er behandlet med sprøytemidler, noe mye av den andre maten du får kjøpt i butikker er. Grunnen til at kjøtt og grønnsaker sprøytes med slike midler, er først og fremst for å drepe innsekter og bakterier, slik at produktet holder seg friskere lengre. Samtidig gjøres det for å opprettholde et bra og nesten kunstig utseende, som gjør at produktet tar seg bra ut når det skal selges fra disk. Forskning viser at slike sprøytemidler kan ha en helsemessig effekt for forbrukeren, og også for miljøet som det dyrkes i.

Økologisk mat inneholder ingen former for sprøytemidler, og har kun blitt produsert/dyrket på den måten som naturen mente at det skulle skje. Det betyr at du kan føle deg trygg på hva du får i deg, og spise maten med god samvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen