Er økologiske matvarer bærekraftig?

Å være bærekraftig omfatter så mangt. Både produksjonen, produktet i seg selv og logistikken må følge en viss standard for å kunne bli omtegnet som økologisk. Mange stoler blindt på markeringer i butikken, mens andre er mer skeptiske. Er matvarene man kjøper faktisk bærekraftige?

Økologisk mat blir mer og mer populært og vi kan ende opp i en situasjon hvor man må drive økologisk eller falle av. Er man da bonde kan refinansiering av lån og bekostninger hjelpe til å starte opp og legge til rette for denne økologiske produksjonen.

Økologisk mat dør oftere og det blir mer svinn. Med mindre stoffer som sørger for at maten holder seg, kommer også mer råtten og dårlig mat. Enkelte butikker og kjøkken tilbyr produkter som egentlig var for stygge for å bli solgt, og får en del oppmerksomhet grunnet dette.

Ønsker man å starte som selger av økologiske matvarer og har en god idé og egentlig kun sliter med det økonomiske i oppstarten, vil en god refinansieringsavtale gi et godt løft og hjelpe deg i gang. Flere ærlige aktører trengs i markedet, og det er bare å sette i gang og bli med.

Økologiske matvarer for nordmenn

I norske butikker har vi egne markeringer for økologisk mat. Vi har forskjellige stemplinger for produkter som holder visse standarder, og økologisk mat er et av disse stemplene. Du finner dem i alle slags butikker, og det finnes egne spesialbutikker som har større sortiment.

I og med at vi har gårder såpass nært og vi har såpass mange av dem, er det enkelt for oss nordmenn å få lokal, økologisk mat. Dette koster ofte en god del ekstra, og er derfor mer utbredt blant idealister eller litt de som velger å budsjettere tyngre mot mat.

Selv om det koster oss penger, har Norge veldig god tilgang til store mengder økologisk mat, og fenomenet har blitt populært. Flere velger å spise økologisk, og flere økologiske alternativer blir gjort tilgjengelige hele tiden. Det er en slags trend, men den virker å bli, og det er en god ting.

Mange økologiske butikker dukker opp i urbane strøk og tilbyr ofte både varer de har produsert selv, varer fra nærmiljøet og importert fra utlandet. Mange satser også på kun kortreist mat og støtter lokale bønder og andre aktører som produserer matvarer. Dette er veldig bra for lokal økonomi.

Hvilke fordeler gir økologiske matvarer?

Den største fordelen økologiske matvarer bringer med seg er at man slipper alle tilsetningsstoffene som mat i dag ofte er sprøytet og tilberedt med. Det er også mange gode stoffer som antioksidanter og vitaminer som gjør kroppen godt, som økologisk mat ofte er rikere av og det er jo alltids et pluss.

Dyr og planter som blir behandlet godt og naturlig smaker ofte også bedre i ettertid. Dyr får mer plass, de får bedre mat og de får leke seg ute i mye større grad. Dette kan koste bonden, men utgjør en stor forskjell. Det trengs gjerne mer utstyr eller tilsyn og dette bekymrer mange.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen