Energisparing for miljøet

Mens enkelte ønsker å spare strøm for å redusere sin egen regning, så er andre mer opptatt av kloden vår og miljøet. Du har helt sikkert fått med deg at den store mengden miljøgasser som slippes ut i dag, allerede har og kommer til å få stor påvirkning på hvordan klimaet på kloden vil være fremover. Men det er ikke bare forurensende biler og fabrikker som bidrar til dette – du kan fra ditt eget hjem være med på å spare miljøet.

Effektiviser energibruken

isolasjonDet første man må gjøre, er å ta en runde i huset eller leiligheten og finne ut hvor det sløses med energi. Gamle hus kan pusses opp for å spare energi, og til og med moderne leiligheter kan endres slik at de sparer energi. I tillegg kan energisparing føre til et bedre inneklima, slik at du selv også merker gevinsten av endringene. Den største faren for energisløsing, er trekk i vinduskarmer og lignende. Isolasjon er dermed et nøkkelord for energisparing for miljøet.

Det er kjent at gamle bygg trenger mer energi for å varme opp, samt for å holde på varmen. Mange av husene langs det ganske land ble reist på 1900-tallet, uten moderne isolasjon og teknologi. Men det betyr ikke at huset bør forfalle – bytt isolasjon og bytt varmekilde! Ved å gjøre en skikkelig renovering der huset isoleres ordentlig, og man bytter ut oppvarming med ved eller strøm med en varmepumpe, så kan man faktisk spare en god del penger. Miljøgevinsten vil også bli stor, ettersom energisparinger er deretter.

Noen enkle sparetips

Hvis du ikke vil gå så drastisk til verk at du pusser opp hele huset med isolasjon og hele pakka, så kan du gjøre noen enkle energisparinger til fordel både for miljø og deg selv. Det første enhver energientusiast burde gjøre, er å skaffe seg en sparedusj. Undersøkelser viser nemlig at slike dusjer bruker mer enn halvparten så lite vann som et standard dusjhode, noe som betyr at du kan halvere strømbruken her! Det samme gjelder for sparepærer, eller moderne LED-pærer, som kanskje koster mer ved innkjøp, men over tid vil bruke langt mindre energi enn tradisjonelle lyskilder.

Videre så er det enkle huskeregler som må til for å spare energi i hjemmet. Du må for eksempel alltid skru av lysene når du forlater et rom, og huske å dra ut støpselet til energikilder i hjemmet. Det vil si TV, vannkoker, kaffetrakter og så videre. Disse bruker energi selv om de er i såkalt «stand-by»-modus. Samtidig er det en god idé å skaffe seg dimmere til lysene, og ikke bruke maksimal styrke. Da kan du redusere energiforbruket en god del!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen