Det offentlige satser på energisparing

staten-energisparingDe seneste årene har det vært enormt mye fokus på hvordan kloden vår forandrer seg, og energisparing er et viktig nøkkelord for å redusere utslippene i hverdagen. Selv om elektrisitet sees på som fornybar energi, så er det viktig å ikke sløse med energien. Men for at vi «vanlige borgere» skal ta dette på alvor, så er det viktig at det offentlige går foran som et godt eksempel ved å innføre energisparing i offentlige bygg.

Dermed er det godt å se at regjeringen tar tiltak for energisparing på alvor. I samarbeid med Enova har de delt ut over 400 millioner kroner, som skal gå til energieffektivisering av offentlige bygg. Dette betyr at nærmere 700 bygninger i Norge blir moderne – inkludert skoler, rådhus, sykehjem og så videre. I denne artikkelen skal vi se videre på hvilke tiltak som gjøres for å spare energi.

Hvordan spares det?

Pengene som brukes, skal ene og alene brukes til å redusere energibruken i den offentlige sektoren. Det innebærer at mindre energi skal brukes til oppvarming, blant annet. Pengene blir tildelt til kommuner over hele landet, og totalt kan man spare nærmere 70 gigawatt per år. Og det er bare med den pengepakken som nå blir utdelt – tenk hvor mye man kan spare dersom alle offentlige bygg gjennomgår den samme prosessen!

Den største kilden til energisløsing, er at mange offentlige bygg i Norge er reist for mange år siden. Det betyr at de er bygget uten hensyn til dagens forutsetninger, samtidig som mange begynner å merke slitasjen. Trekk og dårlig isolasjon er kilden til den største energisynderen. Det krever at man bruker svært mye mer strøm på oppvarming, noe en del av disse pengene skal gå til å fikse. Ved å ha topp moderne bygg kan man nemlig redusere energibruken med over halvparten av dagens bruk.

Samtidig er det verdt å nevne at satsingen egentlig er i liten skala i forhold til hva som er nødvendig. Det offentlige behøver totalt nesten 6 milliarder kroner for å rette opp i alle byggene som nå driver med energisløsing, viser undersøkelser. Hadde regjeringen gått inn for å fikse opp i alle offentlige bygg, så kunne den årlige besparingen vært på over 500 gigawatt. Altså nesten 10 ganger så mye som med pengepakken som nå er utdelt. Med andre ord har Norge fortsatt en lang vei å gå, men det er mye man selv kan gjøre for å ikke sløse med energi. Skrur du for eksempel av lysene når du forlater et rom, og har du montert sparedusj på badet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen