Spar miljøet – begynn med økokjøring

miljo-kjoringDu er nok klar over at drivstoffbiler som benytter seg av diesel eller bensin er en stor forurensningskilde for miljøet, samtidig som det er ganske kostbart for deg som må fylle tanken. Men du behøver ikke bytte til elbil for å bli miljøvennlig, eller for å spare penger. Måten du kjører på har mye å si for hvor mye penger du bruker, og for hvor mye klimagasser du slipper ut under en vanlig kjøretur.

I denne artikkelen skal vi komme med gode tips og råd til hvordan du kan forandre kjørestilen din for miljøets skyld, samtidig som du selv vil nye godt av det. Faktisk er det dokumentert at man kan spare flere tusenlapper i løpet av et år, og dersom hele husholdningen bestemmer seg for å begynne med økokjøring – eller økonomisk og miljøvennlig kjøring – så kan sparegrisen begynne å merke trykket.

Hvorfor økokjøring?

Først og fremst er det miljøet som vinner frem på at du driver smart kjøring. Uavhengig av hvilken bil du har, stor eller liten, en som forurenser mye eller litt, så kan alle følge disse enkle rådene. Alle typer kjørestoff som bruker brensel som drivstoff, slipper ut store mengder CO2-gasser i løpet av hver kjøretur. Det er denne gassen som bidrar til den globale oppvarmingen som vi alle frykter, og vi mennesker er nødt til å minske utslippene.

Det beste du kan gjøre for en miljøvennlig kjøring, er naturligvis å bytte til elbil. Men du som ikke kan eller ønsker å gjøre det, kan begynne med å sjekke bilens tilstand. Lufttrykket i dekkene vil for eksempel være avgjørende, ettersom du bruker mindre drivstoff ved korrekt trykk. Ellers er det din personlige kjørestil som vil være avgjørende for hvor mye avgasser du slipper ut.

Slik kan du drive økokjøring

Selve behandlingen av bilen er viktig, og spesielt når du kjører kan du spare miljøet. For eksempel gjelder det å ikke bånne gassen, men å forsiktig akselerere, samtidig som man ikke bruker gassen når det går nedover. Ikke bruk alle girene, men gir færrest mulig ganger og kjør alltid med så lavt turtall som mulig. Å holde et jevnt tempo i kjøringen er kanskje det viktigste punktet for å spare bensin og miljø, ettersom motoren da holder jevn takt og bruker mye mindre drivstoff.

Tomgangskjøring er den største synderen for miljøsvin. Økokjørere vil alltid stoppe motoren, selv på mindre stopp. Det er også viktig å tenke på bilens vekt. Du bruker mer drivstoff jo tyngre du er lastet, slik at takbokser og lignende bør droppes med mindre du må ha de på.

Sykkel eller elsykkel

Vårt siste tips får bli at det ikke alltid er nødvendig med bil – du kan gjerne gå, og en kort tur på butikken kan tas med sykkel. Du får gode elsykler som gjør det lite strevsomt å komme seg rundt, og du kan reise forholdsvis langt av sted uten å lade. Bruker du sykkel uten elmotor så får du også en dose trim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen