Slik produseres økologisk mat i Norge

I flere hundre år har mennesket drevet med landbruk, og drar man noen hundre år tilbake i tid, så kan man være sikker på at maten som ble dyrket den gangen var økologiske. Det fantes ikke sprøytemidler og lignende for å gi grønnsakene bedre vekstvilkår, og kyllingene ble ikke bolet med steroider for å vokse seg store på kort tid. Slike ting er dessverre vanlig i matvareproduksjon i dag, men ikke når vi snakker om økologisk mat.

Økologisk mat er kort forklart mat som er dyrket med tanke om å bevare miljøet på best mulig måte, samtidig som maten dyrkes «i pakt» med naturen på dens premisser. Les videre for å finne ut hvordan gårdene i Norge produserer økologisk mat.

Hva skal til for at maten er økologisk?

e-stofferI hovedsak så er det sprøytemidler og kunstige tilsetningsstoffer som skiller vanlige matprodukter fra økologisk mat. Grønnsaker, kjøtt og egg sprøytes med gifter som egentlig skal drepe innsekter, men som også kan være skadelig for oss mennesker. Samtidig tilsettes de også stoffer som skal gjøre at maten holder seg bedre og tar seg bedre ut i disken på butikken, noe som de fleste umiddelbart ikke vil tenke kan være bra for helsa. Økologisk mat unngår alt dette, og er helt naturlige produkter som kommer rett fra åkeren.

Vi kan ta et par eksempler på hvordan økologisk mat dyrkes frem. Mange eggprodusenter reklamerer med at hønsene er frittgående, men i realiteten betyr det at de er stappet sammen inn med flere hundre andre høns i et «litt større bur» der de kan krangle om den frie plassen innendørs. Økologiske egg derimot kommer fra høns som kan bevege seg fritt over et større uteområde. Det samme gjelder økologisk melk og kjøtt fra kyr, som spiser naturlig fòr og går på beite store deler av året.

Prinsipper for økologisk mat

Det er ikke bare det endelige produktet som skal være bra når det kommer til økologisk mat. Et av de viktigste prinsippene med slik gårdsdrift, er at både miljø og dyr skal komme godt unna med det. Det betyr at avlinger og dyrehold skal skje i sine naturlige omgivelser, og det skal ikke brukes kunstig gjødsel og lignende for grønnsaker. Samtidig skal fòr til dyrene være av naturlig opprinnelse, og nærmiljøet skal skånes for unødvendig slitasje.

Med andre ord er økologisk dyrking av mat «ett steg tilbake i tid» for mange, men det behøver ikke nødvendigvis å være det. Det er ingenting i veien for at slik landbruk kan ta i bruk moderne teknologi og produkter. Så lenge råvarene forblir ubehandlet, så kan man effektivisere driften slik at det egentlig ikke er så gammeldags – bare sunt og godt for både deg og meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen