Økologisk mat i Spania

okologisk-mat-spaniaSpania er et land med mye jordbruk, og er faktisk det landet i Europa som dyrker mest økologisk mat. Den økologiske sektoren i Spania har hatt sterk framgang de seneste årene, og mye av grunnen til dette er økt fokus på økologisk mat. I 2011 ble det dyrket økologisk mat på cirka 1,7 millioner hektar i Spania.

Flere bønder i Spania legger om til økologisk produksjon, og Andalucia-regionen leder an i utviklingen av økologisk mat. Mer enn 50 % av den økologiske landbruksjorden i Spania ligger i Andalucia. Til Norge blir det hvert år importert mye økologiske matvarer fra Spania, spesielt tomater.

I Norge ligger man på cirka 5,5 prosent økologisk landbruksareal, mens man i Spania er litt over 6 prosent. I en artikkel fra Nationen.no kommer det fram at Norge er en sinke i forhold til økologisk mat.

Mais-bønder må gi opp produksjonen i Spania

Spania har lenge produsert mais, men dette har vært genmodifisert mais. På grunn av den genmodifiserte maisen er det nå umulig å dyrke økologisk mais i Spania. Dette skriver Bioteknologinemda på sine hjemmesider. De genmodifiserte plantene dreper de økologiske maisplantene. Dette har blitt et problem for spansk jordbruk, og de er nå nødt til å importere mais som skal bruker til husdyrproduksjon.

Bonden Juli Bergé fra Katalonia-regionen sier at alle de økologiske maissortene har blitt forurenset av genmodifisert mais. Nå er det slutt på økologisk produksjon av mais, sier Bergé. Hvert år planter han økologiske maisplanter, men Bergé har måttet gi opp. Til og med grossisten av økologiske maisplanter har bare forurensende planter igjen. Til bion.no sier han at det bare blir vanskeligere og vanskeligere for nye å starte opp med økologisk produksjon av mais.

Fenoll – en økologisk butikk i Alicante som eksporterer til Nord-Europa

Mange nordmenn reiser hvert år til Alicante, og skal du handle økologisk mat når du befinner deg i denne byen er Fenoll en butikk som er verdt å besøke. Her finner du økologiske egg, ost og smør. Noe annet som kanskje er litt mer spesielt er den økologiske vinen som selges. Dette er ikke noe vi er vant med i Norge, men er nok noe vi vil se mer av i tiden som kommer. I tillegg til å være en butikk, eksporterer Fenoll økologisk mat til Nord-Europa. Det har Fenoll gjort helt siden 1995.

Økologisk vin fra Spania

menade-verdejo-2011Spania er et land det produseres mye vin i, og Miguel Torres er en av de som satser på økologisk produksjon av vin. Her er noen økologiske vinmerker fra Spania:

– Menade Verdejo 2011. Denne hvitvinen produseres i Rueda, og prisen ligger på cirka 120 norske kroner.

– Aguazu Sarada 2010. Rødvinen Aguaza Sarada 2010 produseres i Castilla y Leon, og koster like over 100 kroner.

– 300 dias de Sol Tempranillo 2011. En rødvin som produseres i Castilla y Leon, og prisen ligger på litt i overkant av 100 kroner.

– Viña Ilusion 2010. Prisen ligger på cirka 120 kroner og denne rødvinen produseres i Rioaja.

Er du opptatt av økologisk mat, så er Spania et land som har mye av dette, og i framtiden vil nok produksjonen av økologisk mat i Spania ta seg opp fra dagens nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen