Merking av økologisk mat

Mange er skeptiske til å kjøpe økologiske produkter, og det er mange forskjellige merkinger ute og går i markedet. For eksempel har regjeringen innført en nøkkelhullsmerking, som visstnok kun skal plasseres på sunne produkter, og for mange er det derfor uforståelig hvorfor et produkt som Grandiosa kan bære denne merkingen. Heldigvis har økologiske produkter «gode rettigheter», slik at man enkelt kan vite om et produkt er bra eller ei.

Slik gjenkjenner du økologiske produkter

debio-okologisk-matI Norge kan ikke hvem som helst ta seg frihet til å kalle produktene sine for økologisk, selv om man også skulle mene at de er dyrket frem på en økologisk måte. Det er nemlig et selskap med navn Debio som har ansvar for å forvalte økologisk mat i Norge. Det betyr at du må igjennom dette kontrollorganet dersom du ønsker å merke produktene dine som økologiske, noe som betyr at både forbruker og butikk kan være sikker på at produktene gjennomgår strenge kontroller før de havner i butikkhyllen.

Det er ikke bare produktene som blir sjekket av Debio. De gjør grundige kontroller av gårdsdriften, og opprettholder denne med minst ett besøk i året. I motsetning til for eksempel nøkkelhullsprodukter, kan man dermed være 110 prosent sikker på at et produkt som er øko-merket faktisk er økologisk. Symbolet for godkjente produkter som du skal se etter, er en grønn Ø med logoen til Debio i midten, og den er veldig lett gjenkjennelig.

Økologiske produkter fra utlandet

eu-okologiskMen det er ikke bare norske, økologiske produkter som selges i dagligvarebutikkene. Mye av den økologiske maten som selges blir importert fra utlandet, og da gjennomgår ikke produktene kontrollen fra Debio. Derimot gjelder internasjonale regler, slik at man også kan være sikker på at disse produktene som selges er kontrollert. EU har for eksempel et eget organ som utfører slike kontroller på økologisk mat i Europa-området, noe som markeres med en grønn Ø satt sammen av «EU-stjerner».

Man kan også legge merke til øko-logoer fra egne land. Våre skandinaviske naboland har egne kontrollorganer for økologisk mat, og det samme gjelder flere av de største landene i Europa. Når det kommer til tekstil og kosmetikk, så er også slike produkter merket med øko-loger. Et av de mest velkjente merkene for klær og lignende er Fairtraide, som også produserer økologisk mat. Husk at dersom du befinner deg i utlandet og er på utkikk etter økologisk mat, så er det «organic food» du skal se etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen