Grunnstenen til nytt norsk biogasseventyr

Klima- og miljøverminister Sveinung Rotevatn legger fredag 29. mai grunnstenen til det som skal bli et stort privat biogassanlegg med investeringer på 120 millioner kroner. En stor industri- og miljønyhet som vil skape mange arbeidsplasser i en tid hvor Norge trenger det!

Får eierne det som de vil, er dette bare starten. Sunnhordland Naturgass AS vil bygge 10 store anlegg rundt kysten, med investeringer i milliardklassen. Her skal det omdanne avfall fra jordbruk, fiske og husholdninger til store mengder energi som ikke bare er klimanøytral, men som faktisk også fanger store mengder CO2.

Anlegget på Stord vurderes å bli lønnsomt allerede i første driftsår. Dette er mulig grunnet en helt ny teknologi for utvinning av biogass som er utviklet av norske Antec Biogass i samarbeid med Norges Miljø- og bioteknologiske Universitet på Ås. Det er første gang denne revolusjonerende teknologien for utvinning av biogass tas i bruk i kommersiell drift. Anlegget på Stord vil derfor også fungere som et utstillingsvindu for denne teknologien som har vakt stor internasjonal oppsikt. 

Med full kapasitet vil reaktorene fra Antec Biogas årlig omdanne 55.000 tonn avfall fra landbruket og fiskerinæringen på Stord til 60 GWh energi. En fjerdedel brukes til oppvarming av hus og bedrifter i kommunen, mens resten blir drivstoff for busser, lastebiler og båter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen