Solstrøm og økonomi

Når du produserer din egen strøm på taket, er det greit å vite hvordan økonomien fungerer. Utgangspunktet er at solstrømmen «konkurrerer» mot nettstrømmen du kjøper fra din strømleverandør. Prisen du betaler for denne strømmen var i fjor 91,8 øre per kilowatt-time i gjennomsnitt i Norge.

Når man skal anslå strømkostnad fra solcellene, så fordeler man kostnaden med å installere solceller på all den strømmen panelene vil lage over de neste tretti årene. På gode tak kan denne prisen være ned i under 60 øre, som er en besparelse på mer enn 30 øre per kilowatt-time!

Hva med den strømmen jeg ikke bruker selv?

Strøm du ikke bruker vil finne veien ut på strømnettet helt av seg selv. Som solstrømprodusent får du en digital måler som sørger for å rapportere inn det du leverer av strøm til fellesskapet.

Summen av produksjon og forbruk blir avregnet time for time. Dermed trenger du ikke å bruke all strømmen umiddelbart. Nå finnes det flere strømleverandører som gir deg en veldig god pris for strømmen du sender ut, faktisk helt opp til 100 øre!

Andel av forbruket

Solstrøm vil typisk kunne dekke mellom en fjerdedel og en tredjedel av totalforbruket til en vanlig husholdning i løpet av et år. Du kan altså ikke koble deg helt av nettet. Faktisk er det slik at hvis strømmen i nettet går, så vil solcelleanlegget skru seg av automatisk. Dette er et krav fra netteierne og har med sikkerheten til de som skal gjennomføre reparasjoner i anlegget å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen