Nordmenn og økologisk mat

Det norske landbruksdepartementet har et mål om at minst 15 prosent av all gårdsdrift og matforbruk i Norge skal være økologisk, innen vi passerer 2015. Det er et hårete mål med tanke på tallene som nylig er rapportert inn, ettersom det både dyrkes for lite økologisk mat, og andelen som kjøper «vanlig mat» fortsatt er langt større enn den motsatte.

Nylige tall viser at under 1 prosent av all mat som kjøpes i norske dagligvareforretninger, er økologiske. Det gjør at man har en lag vei å gå for å nå målet om 15 prosent, men man sporer årlig økninger i salget. Sammenligner man med 2010, så har andelen økologisk mat som ble solgt i fjor økt med flere titalls prosent. Nordmenn blir stadig mer opplyste om økologisk mat, og mange mener det kun er snakk om tid før salget for alvor vil eksplodere.

Vil kjøpe, men gjør det ikke

Det er gjort flere undersøkelser på hvorfor en såpass liten andel av nordmenn unngår økologisk mat, og det er vanskelig å få et klart svar på akkurat hvorfor det er slik det er. Mange sier nemlig at de ønsker å kjøpe økologisk mat, men når de møter den vanlige dagligvareforretningen, så synes de at varene er fort bortgjemte eller at utvalget er for dårlig. Mange synes også at prisen på slike varer er i overkant stiv, slik at et billigere og «dårligere» alternativ velges.

Selv om det ikke bidrar til et økt salg av økologiske matvarer, så er det definitivt en positiv trend at så mange ønsker å gå til innkjøp av slike råvarer. Det vil gjøre det enklere i fremtiden, når butikkene sannsynligvis kommer til å introdusere flere og nye produkter som er dyrket frem på en økologisk måte.

Norge ligger langt bak

Nordiske-flaggSom nevnt innledningsvis, så er det omtrent en prosent av norske matvarer som er økologiske. Det gjør at vi ligger et godt stygge bak andre land i verden, og spesielt våre nærmeste naboland. I henholdsvis Danmark og Sverige er nesten 8 og 4 prosent av matvarene som selges, dyrket frem på en økologisk måte. Dette er tall som vi nordmenn vil bruke mange år på å oppnå, dersom det ikke skjer en «økologisk revolusjon» på kort tid.

Faktisk så produseres det så mye økologisk mat i Norge, at det er overflod av det på markedet. Det fører ikke til at produktene kastes, men derimot at de selges sammen med de vanlige produktene. Dette gjelder spesielt for kjøtt, noe som kan ha ført til at du har spist et økologisk kjøttprodukt flere ganger – uten å være klar over det, eller betalt noe ekstra for det. Din heldiggris!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen