Mat – Hva er cocktail-effekten?

Du har helt sikkert hørt om cocktail-effekten, et begrep som ikke bare brukes innenfor økologisk matproduksjon. Den er nemlig høyst aktuell for tiden, i en tidsalder der vi spiser stadig mer mat som er utsatt for manipulasjon og tilsetningsstoffer, uten at vi på noen måte kan dokumentere at dette ikke er helseskadelig for oss. Mange mener at de har forsket grundig på hvert respektivt produkt, og derfor påstår de at produktet ikke inneholder skadelige mengder tilsetningsstoffer.

Det er her cocktail-effekten blir aktuell. Det er nemlig en oppfølging av de skadelige mengdene du har fått i deg. For selv om du har spist et produkt som er godkjent og har mindre mengde skadelige stoffer enn hva som er anbefalt, så kan du spise to eller flere helt andre produkter som også har de samme stoffene – noe som er svært sannsynlig, da nærmest alt man finner i butikken er tilsatt noen tilsetningsstoffer.

Les på webforumet.no: Godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat | Vi har sprøytegift i urinen

Cocktail-effekten er høyaktuell

coctail-effektenMed andre ord betyr det at selv om man ikke får i seg mer en anbefalt skadelige stoffer av en sjokolade, så kan man i løpet av samme dag spise et annet produkt som inneholder akkurat de samme stoffene. Og da sier det seg selv at mengden av stoffet har blitt for stor, og at forbrukeren har blitt utsatt for cocktail-effekten. Dette kan virke hormonforstyrrende på kroppen, så vel som å bidra til alvorlige sykdommer som kreft og lignende.

Både drikkevann, mat, kosmetikk og andre matprodukter kan inneholde en del kjemikalier som ikke er bra for kroppen i større mengder. For å ikke snakke om tilsetningsstoffene, som brukes i nærmest alt av mat som selges i butikken. Dette gjelder ikke for økologisk mat, som er dyrket på hundre prosent naturlige måter, og er fri for skadelige stoffer. Med tilsetningsstoffer mener vi konserveringsmidler og lignende, som utelukkende tilsettes for at produktet skal se bra ut, få en annen farge eller ha bedre holdbarhet.

Vi får også i oss en del sprøytemidler når vi spiser grønnsaker eller kjøtt. Disse produktene sprøytes med slike for å drepe insekter, og da sier det seg selv at dette ikke er noe naturlig for kroppen vår heller. Kombinerer vi inntaket av sprøytemidler, kjemikalier, tunge metaller og tilsetningsstoffer som vi nordmenn får i oss i dag i løpet av de mange måltidene vi har igjennom en lang dag, så er det ikke tvil at vi blir utsatt for cocktail-effekten.

Problemet er bare hvordan man skal få norske forbrukere til å bli klare over dette, og hvordan man skal få flere til å vurdere økologisk mat. Du som leser denne artikkelen bør i alle fall vurdere å skifte matvanene dine, ettersom du nå vet det du vet.

1 hendelser på “Mat – Hva er cocktail-effekten?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen