Gjenbruk av litium, neodym og andre skatter

Litium
Litium

Det finnes mange skatter rundt omkring oss som ligger «i dvale». Skatter i form av gjenstander vi ikke bruker lenger, disse skattene må vi bli flinkere til å ta vare på, siden det er mangel på en del kritiske metaller i EU.

Vi kan bli mye flinkere til å ivareta de ressursene som finnes i samfunnet, både som selskaper og privatpersoner, siden vi står overfor en materialmangel på kritiske metaller i EU. Det gjelder materialer som sirkulerer i mobiltelefoner, biler og andre produkter vi bruker hver dag.

Eksempler på stoff som vi bruker mer og mer av, og som blir vanskeligere å få frem, derfor mindre tilgjengelig, er litium (Li) og neodym (Nd). Behovet for litium øker i stor fart, det er et viktig stoff i litiumionbatterier til hybridkjøretøyer, som stadig øker i antall. Neodym (Nd) finnes i kraftige neodym supermagneter og andre magneter, stoffet utvinnes kun i gruver i Kina med stor miljøpåvirkning som konsekvens. Disse magnetene brukes i vindkraftverk og elektriske motorer samt en rekke andre viktige produkter.

Vi er i ferd med å tømme kildene for disse produktene, derfor er det viktig å resirkulere gjenstander, slik at vi kan gjenbruke stoffer som litium og neodym.

Stena Recycling er et av flere firmaer som tar imot og gjenbruker nyttige stoffer, metaller og annet. De har laget en megetsigende film som viser meningsløsheten i det å lagre ting vi ikke bruker lenger. (Denne artiklen er sponset.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen