Energieffektivt og gassfritt på Huntons nye fabrikk

Når isolasjonsprodusenten Hunton bygger ny fabrikk på Gjøvik er målet å redusere klimaavtrykket til et minimum.

I jakten på de beste leverandørene har selskapet landet på smarte og gassfrie strømløsninger fra energispesialisten Eaton.

 

– Vi har som ambisjon å tilby de mest miljøriktige produktene og er opptatt av å holde CO2-avtrykket så lavt som mulig.

Vi har derfor brukt god tid og lett på det europeiske markedet etter de mest egnede systemene til vår nye fabrikk, sier Runar Jakobsen, som er produksjonsdirektør for Hunton Fiber AS.

Gjøvik-baserte Hunton skal å bli en betydelig aktør i isolasjonsmarkedet, og mener de har det beste og mest naturlige produktet for det nordiske klimaet.

Selskapets trefiberisolasjon byttet nylig navn til Nativo, og den nye fabrikken til 200 millioner kroner vil kunne produsere 40 000 tonn trefiber-isolasjon i året når den åpner i 2018.

Et areal på størrelse med ni fotballbaner skal huse de mest moderne og driftssikre løsningene og systemene.

Den nye fabrikken skal bli en rettesnor for miljøriktig drift. Hunton har derfor trålet markedet i inn- og utland for å finne komponentene som gir det beste miljøresultatet:

– Vi har valgt en del løsninger som ingen andre har. På energisiden vurderte vi mange typer energikilder før vi landet på bruk av strøm, fremfor gass og olje.

Løsningene vi har satt sammen er energieffektive og baserer seg på elektrisk kraft til varmluft og damp, sier Jakobsen.

 

Første av sitt slag i Norge

En viktig del av disse nye systemene er to FMX-bryteranlegg fra Eaton, som skal monteres i januar 2018. Dette blir dermed den første installasjonen av sitt slag i Norge.

Systemene leveres og monteres av Eaton-partnerne Nett-Tjenester og Laje Entreprenør.

FMX-systemene er ment for spenninger opp til 24kV. Anlegget krever veldig lite plass, med en cellebredde på bare 50 centimeter, og er nær vedlikeholdsfritt.

Anlegget er også svært trygt for driftspersonell og kan levere inntil tre ganger flere operasjoner enn tilsvarende løsninger. Et like viktig poeng er at anleggene ikke inneholder klimaverstingen SF6-gass.

– SF6-gassen er nesten 23 000 ganger mer skadelig for miljøet enn C02, og er farlig for mennesker når uhell oppstår.

Selv om det finnes trygge, kostnadseffektive og miljøriktige alternativer, er det fortsatt mange som bruker gassen i Norge.

Det er derfor svært gledelig at Hunton har valgt en SF6-fri løsning fra Eaton, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

Energibransjen er eneste næring i Norge der SF6-gass fortsatt er tillatt. Eaton tilbyr en ufarlig løsning som baserer seg på luft og vakuum for å slukke brann. Denne har vært tilgjengelig i over ti år.

 

Energieffektivitet er lønnsomt

– Vi har nok investert noe mer enn vi måtte, ettersom dette gir bedre resultater på sikt og den beste totaløkonomien i prosjektet.

Kontraktene vi inngår med leverandørene har klausuler for å sikre at maskinene og komponentene leverer på våre ytelseskrav.

Dette presser frem anbefalinger på de grønneste løsningene. Det fine med god energiledelse er at det lønner seg,

poengterer Jakobsen og fremhever at energi-effektivitet i produksjonen gir konkurranse dyktige produkter med lavt CO2-fotavtrykk.

– Dette bidrar forhåpentligvis til at trefiber opprettholder posisjonen som det mest anbefalte produktet innen isolasjon, sier Jakobsen i Hunton.

– Noen kundehistorier skiller seg alltid ut, og det er inspirerende å høre om hvordan Hunton bestreber seg på å gjøre riktige miljøgrep i alle ledd av sin produksjon.

Det er en glede å bidra til helhetsløsninger som vil sikre at norske hjem får tilgang til den mest naturlige isolasjonen som er tilgjengelig i markedet, og at denne i tillegg er produsert på den mest gunstige måten.

Jeg håper markedet for alvor får opp øynene for trefiberisolasjon til bygg og boliger. I kombinasjon med smart energistyring kan dette gi svært energieffektive bygg, sier Helsingeng.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen